Barion Pixel
Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Üzleti ajándék adózása 2023. De hogyan?

Kovács Viktor
2023. 08. 22. 14:31:16
Üzleti ajándék adózása 2023. De hogyan?

Ajándék lónak ne nézd a fogát – szól a régi és bölcs mondás. Nos, az üzleti életben ennek pontosan az ellenkezője igaz, annak a bizonyos ajándék lónak minden fogát meg kell nézni, hogy tudjuk, hogyan adózzunk, vagy hogy milyen juttatásokat kell befizetni utána. A dolog nem egyszerű, de azért nem is reménytelen.

Az üzleti ajándék adózása 2023 évben némi utánajárást igényel, amennyiben nem akarunk később bírságot kapni az adóhatóságtól. Nem mindegy, mikor, mit, de még az sem, hogy hol adunk. Ha a legkevesebb járulékos költség nélkül akarjuk megúszni a dolgot, akkor érdemes utána nézni a dolognak. Ebben segítünk most.

Előljáróban az ajándékozás megadóztatása nem túl nemes gesztus, ami már magának a szónak a történetére is visszavezethető. Az ajándékozás ugyanis vagyoni ellenszolgáltatás nélküli önzetlen cselekedet. Hát, így műveljen valaki jót. Mindenesetre a céges ajándékok után fizetni kell, jó hír azonban, hogy nem mindig.

üzleti ajándék adózása

Csekély értékű ajándék

Az úgynevezett csekély értékű ajándékok után nem kell adót fizetni. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi az a csekély? Az szja-törvény 70. paragrafus (5) bekezdésének a) pontjában leírtak szerint az számít csekély értékű ajándéknak, ami nem haladja meg a mindenkori minimálbér 10 százalékát. Ha ezt sikerül tartani, akkor például az összeget el lehet könyvelni a munkavállaló felé bérjövedelemként.

Igen ám, de ezt csak egy évben egyszer tehetjük meg, ami általában karácsonyra szokott esni, persze bármikor máskor is lehet. Az összeg egyébként nem is olyan kevés, például többféle magyaros ajándékcsomagra is futja belőle. Továbbá arra is figyelni kell, hogy az ajándék értéke az általános forgalmi adót is magában foglalja. Az áfát levonni belőle nem lehet. Az ajándék áfás árának 1,18-szorosa után az ajándékozónak személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót is be kell fizetnie.

üzleti ajándékcsomag

A jutalom nem ajándék

A céges jutalom egy egészen más kategória, mint az ajándék kollégának, munkatársnak, ami tárgyi jellegű. A jutalmazással való kérdések természetesen szintén év végén szoktak reflektorfénybe kerülni. A jutalom jogilag a munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül és nem ajándéknak.

A fentiek miatt a munkáltatót 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás terheli. A jutalomból pedig 15 százalék személyi jövedelemadót, 1,85 százalék társadalombiztosítási járulékot kell levonni. Ez összesen 50,5 százalék köztehernek minősül az „ajándékozó” felé.

Ajándéktárgyak

Jogilag az ajándéktárgy fogalma a legizgalmasabb. Ugyanis ajándéktárgy az az, ami rendezvényhez köthető. Vagyis egy hivatalos ceremónia keretében adják át. Szinte bármi lehet, műszaki cikk, ékszer, használati tárgy stb. A lényeg, hogy az értéke ne haladja meg a minimálbér 25 százalékát és akkor nincs gond. Ha meghaladja, akkor megajándékozottnak sajnos összevonandó jövedelme keletkezik.

Fontos, hogy az ajándéktárgyak általános forgalmi adóját levonni nem lehet. Az ajándéktárgy a társasági adó szempontjából egy elismert költség. A kisvállalati adó esetében a személyi jellegű kiadások adóalap részt növelő tételnek minősül. Mondja az üzleti ajándék adózása 2023-ban.

mennyi adót kell fizetni az ajándékok után?

Az üzleti ajándék

Jogilag az üzleti ajándék szintén egy másik kategória, mert ezt nem a munkavállalónak, hanem az üzletfeleinknek, partnereinknek adjuk. Az üzleti ajándék adózása 2023 rendeletei itt is érvényesek. Az üzleti ajándék fogalmát maga az Szja tv. 3. § 27. pontja határozza meg, amely szerint ilyennek minősül a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai stb. kapcsolatok keretében adott ajándék.

Ennek értelmében az ajándék értékének 1,18-szorosa után 15 százalék személyi jövedelemadót és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót kell fizetnie annak, aki ajándékozik. Továbbá itt sem szabad elfelejteni, hogy az ajándékok általános forgalmi adóját nem lehet levonni. Hogy egyszerűbb legyen a dolog, az se mindegy, hogy mit adunk, nem ajándékozható például üzleti ajándékként készpénzt helyettesítő fizetőeszköz, utalvány vagy ajándékkártya. 

Remélem, sikerült tisztába tenni az üzleti ajándék adózásával kapcsolatos fogalmakat. Ha igen, akkor már nincs más hátra, mint kiválasztani a megfelelő céges ajándékcsomagot!

Képek forrása

Az oldal tetejére