Barion Pixel
Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Hogyan válasszon tökéletes üzleti ajándékokat?

Kovács Viktor
2023. 10. 26. 10:54:10
Hogyan válasszon tökéletes üzleti ajándékokat?

Építsen márkát céges ajándékokkal! Egy titkos fegyver, amellyel hatékonyabban érheti el üzleti céljait.

Egy üzleti ajándék nem játék. Egy vállalkozás életében minden egyes döntés a brand építését szolgálja. Egy cég folyamatosan üzenetet közvetít magáról a partnerei és az ügyfelei, vásárlói számára. Így volt ez már a digitalizáció előtt is, de napjainkban még inkább érvényes, hogy az vagyok, amit mutatok magamból.

Hogy egy kis történelmi vonatkozással kezdjünk, korántsem véletlen az, hogy a nőnapot minden cégnél megünneplik. Természetesen mindenekelőtt a hölgyekről szól a dolog, de viharos történelmünknek köszönhetően, olyan üzenete is van az ünneplésnek, hogy „mi nem vagyunk elnyomó, kizsákmányoló” munkáltató. Tiszteljük a hölgyeket és ennek jegyében minden évben meg is köszöntjük őket.

Ezelőtt száz évvel nem léteztek az üzleti ajándékozás szabályai, ahogy a dolgozókat sem köszöntötték fel év végén. Csúnyán hangzik, de marxista retorikával élve, a melósok kizsákmányolásáról szólt az emberek foglalkoztatása. Szerencsére ma már más időket élünk és kicsit kompenzáljuk azt is, amit az elődeink elmulasztottak. Az ajándékozás egyre több cég életében elengedhetetlen tényező, kérdés, hogy hogyan.

Üzleti ajándék, de milyen alkalomra?

Egy üzleti ajándékot jellemzően három alkalomból kifolyólag szokás adni. Ami gyakorlatilag mindenhol működik, az a karácsony. Ilyenkor a partnereket és az alkalmazottakat is megköszöntik. A másik jellemző ünnep egy cég életében a már említett nőnap. A harmadik pedig a sikeres projekteket követő ünnepség, ami legtöbbször ajándékozással is jár, ez utóbbi azonban mindenekelőtt a partnerek és nem a dolgozók felé irányul.

Az üzleti ajándékozás szabályai bár nincsenek kőbe vésve, de az íratlan szabályokat illik szem előtt tartani. Az első és legfontosabb talán az, hogy bóvlit nem adunk senkinek, legyen az a legmenőbb partnerünk, vagy a kevésbé jól teljesítő alkalmazottunk. Ilyesmi egyszerűen nem illendő semmilyen környezetben sem. Ez persze nem azt jelenti, hogy vagyonokért kell ajándékot vásárolni, csupán azt, hogy legyen némi stílusa a meglepetésünknek.

céges karácsonyi ajándékbox

Így találja meg a tökéletes üzleti ajándékot

Nem baj, ha elsőre nincsenek meg a tarsolyunkban a legjobb üzleti ajándék ötletek, sőt, ez így természetes. Hiszen egy igazán jó meglepetés kulcsa mindig az, hogy megismerjük a másikat. Ez pedig nem csak a magánéletben, de az üzleti szektorban is érvényes. Érdemes végezni egy kis kutatómunkát, annak érdekében, hogy a legjobbat adhassuk, és így magunkról is a legjobb „bizonyítványt” állítsuk ki.

Egy partner és egy alkalmazott esetében is érdemes óvatosan puhatolózni, milyen ínyencségeket szeret, ha alkoholt iszik, akkor vajon az édes vagy a száraz borok állnak-e közelebb hozzá, szereti-e az étcsokoládét, a lekváros palacsintára emlékszik-e inkább gyerekkorából vagy a mézes kenyérre. Ezeket a kérdéseket vagy inkább utalásokat könnyedén el lehet rejteni egy pár perces beszélgetésben is, és máris jobban ismerjük a másik ízlését, amivel az ajándékválasztás is könnyebb lesz.

Többször kevesebbet, vagy kevesebbszer sokat

A megfelelő üzleti ajándék rendelés persze azon is múlik, hogy egy-kettő, tíz-húsz vagy esetleg ennél több embert szeretnénk-e kitüntetni a figyelmünkkel. Az ár természetesen a legprofitábilisabban működő vállalkozások esetében is tényező. Bármennyire is szeretnénk, nem lehet mindenkinek, mindenből a legjobbat adni. Szegmentálni kell.

Ha sok embert szeretnénk megjutalmazni, akkor érdemes egy alacsonyabb árfekvésű csomag között válogatni, már csak azért is, mert egy ilyen ajándékválogatás mindenki számára tartogat igazi ínyencségeket. Ha csak egy-két embert köszöntünk – például mert remek munkát végeztek vagy mert kiváló üzletei partnereink voltak –, akkor inkább döntsünk egy prémium kategóriás ajándékcsomag mellett, amivel jobban ki lehet fejezni az elismerésünket.

céges ajándék

Szintén fontos, hogy egy ajándék minél személyesebb legyen. A logózott kártya például remek választás erre, mivel így az üzleti ajándék máris kevésbé tűnik hivatalosnak. Azt üzeni, hogy Te kapod Tőlem. Egy név az adott meglepetésen sokkal fontosabb, mint azt gondolnánk, főleg a mai „arctalan” világunkban, ahol minden kissé személytelenné válik, holott egy jó üzlet mindig személyes dolog is.

Képek forrása

Tartalomhoz tartozó címkék: céges karácsonyi ajándék
Az oldal tetejére