Barion Pixel
Fogadja el a cookie beállításokat a megfelelő működéshez. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát. Elmúlt már 18 éves? Ha igen kattintson az elfogadom gombra, ha nem lépjen ki oldalunkról.

Céges karácsonyi ajándékok - időben rendelje meg!

Tudjon meg mindent a céges karácsonyi ajándék rendelésről - hogy ne legyen többé mumus az év végi vállalati ajándékozás!

A céges karácsony 2 fő pillére a céges karácsonyi este programmal, vacsorával és ünnepi beszéddel, illetve az ízlésesen összeállított céges karácsonyi csomagok. Ez utóbbi témában szeretném megosztani az elmúlt években összegyűlt tapasztalataimat. Remélem, az e sorokat olvasó céges rendezvényszervezők, irodavezetők vagy akár cégvezetők is profitálnak majd belőle, és hatékonyabban tudnak majd céges karácsonyi ajándékokat rendelni

Az elmúlt 2 évben a karácsony mostohagyerek volt  a cégek életében, a covid járvány okozta jogi és egészségügyi kockázatok miatt nem nagyon tartottak céges rendezvényeket. A járvány valamelyest csillapodott, de a céges karácsonyra most az elszabadult energiaárak vetnek árnyékot, elég, ha az emiatt bezáró vagy bezárást fontolgató rendezvénytermekre gondolunk. 

Ha egy cég 2022-ben lemond a karácsonyi partiról, már nem sok mozgástere van kifejezni háláját és elismerését az alkalmazottai felé. Ott van az évvégi bónusz intézménye, ami idén biztosan kapóra jön annak, aki kapja, de mégse olyan személyes, színes-szagos, mint egy jól kigondolt céges karácsonyi ajándékcsomag.

. Céges ajándék karácsonyra.

Csináld magad vagy profi ajándékküldő szolgálat? Előnyök, hátrányok

Amíg nem léteztek erre szakosodott vállalkozások, minden cég saját erőből oldotta meg a céges karácsonyi ajándékozást. Nem volt mese, a karácsonyi felelős minden terméket maga rendelt meg, és az utolsó tasakig mindent magának kellett kigondolnia. Manapság az év végi hajtás és az üzleti zárás miatt erre már nincs kapacitás. 

Mire számítson, ha Ön intézi a céges csomagokat karácsonyra?

Mi magunk is lebeszélnénk azokat, akik idén saját kézbe vennék a céges karácsonyi ajándékozással járó hajcihőt. Bár lehet, hogy elsőre költséghatékonyabbnak tűnik házon belül megoldani, de biztos lehet benne, hogy az egész kétszer olyan drága lesz, ha más nem, a ráfordított idő miatt.

Már az is rengeteg időt fog felemészteni, ha házon belül akarják kitalálni a koncepciót. A termékek beszerzése kész téboly. Egytucatnyi ajándékcsomag felett pedig még ott vannak a csomagolással, a tárolással, és a szállítással járó nyugtalanító kérdések. Ha nincs gyakorlata ezen a téren, csak a nehézségekkel fog szembesülni.

. Céges karácsonyi csomagok rendelés.

Tegyük fel, gyorsan keresztülviszi az elképzelését, és kevés vitával megvan, nagyjából mivel akarnak a kollégáknak meglepetést szerezni. Kezdjük tehát az árakkal. Ha van egy kis szerencséd, és viszonylag több csomagról van szó, elérhet némi kedvezményt - de olyan mennyiségi kedvezményekről még csak ne is álmodjon, mint amit egy ajándékküldő cég tud kiharcolni a rendszeresen nagy tételek miatt. 

Az Ajándékcsomagom 2023 októberében 20%-os kedvezményt kínál minden cégnek, ezúttal mennyiségi megkötés nélkül!

A díszdobozok, dísztasakok árától szintén lehidal majd, még néhány száz darabra se fog kedvezményt kapni. A térkitöltő anyagról és a kézzel készített masnikról már nem is beszélve. Drága lesz az egész, a végén szívhatja a fogát, hogy mennyit költött feleslegesen, miközben a szomszéd cég feleannyiból kihozta az egészet. 

Szintén ha nagy mennyiségről van szó, gond lesz a kitalált termékek beszerzésével. Több helyről kell összevadászni a bort, a minőségi vagy kézműves termékekre már jó előre lecsaptak az ajándékküldő cégek. Örülhet, ha nem 2-3 féle libamájpástétomot kell a csomagokba tennie. 

A csomagolásnak kell biztosítani egy külön szobát, eszközöket, felelőst, és a végén nem lesznek egységesen szépek a csomagok… lehetek őszinte? A cégen belüli saját csomagolású csomagok általában borzasztó rondára sikerülnek. Lehangoló, de ez van. 

Ha ajándékküldő szolgálatot bíz meg karácsonykor

Ellenben ha profi ajándékküldő szolgálattal dolgozik, akkor a legnagyobb gondja a termékek kiválasztása és a csomag véglegesítése lesz. Lehetősége van előre megálmodott koncepciók alapján kiválasztani a kollégáknak szánt ajándékcsomagot. Ennek az az előnye, hogy ezek már egyszer bizonyítottak, beváltak, így se Ön, se a kollégái nem fognak csalódni.

. Céges karácsonyi ajándékok rendelése.

Ha mégsem a jól kitaposott karácsonyi ösvényen szeretne haladni, és mások által megálmodott elképzeléseket vinni a kollégáknak, akkor teljesen egyedi csomagokat is összeállíthat. Minden terméket Ön választhat ki, így a teljes esztétikai és pénzügyi kontroll Önnél marad. 

Nem kell attól se tartania, ha a főnökei szeretnek variálni. Ha időben elkezdi a csomagok összeállítását, akár többször is kérhet változtatásokat, mielőtt véglegesítené a rendelését. Persze minél kevesebb a váratlan fordulat, annál biztosabban és gyorsabban zárhatja az előkészületeket. 

Az egész céges karácsonyi ajándékrendelési folyamat átlátható lesz, gyors és hatékony, a költségek tekintetében is, ha egy ajándékküldő céggel dolgoztat. 

Mi legyen a céges karácsonyi ajándékcsomagban?

Ha igazán figyelmes szeretne lenni, akkor érdemes menni egy kört az ajándékcsomag összeállítása előtt az ételallergiák kapcsán. Manapság sok a gluténérzékeny, tejérzékeny, vagy olyan, aki nem fogyaszthat cukrot, esetleg vegetáriánus vagy vegán étrendet tart. (Ezekre jó, ha az ünnepi vacsora tételsorának összeállításakor is odafigyel.) Ha vannak ételérzékenységgel élő kollégák, és rájuk külön odafigyel mondjuk egy gluténmentes vagy laktózmentes csomaggal, akkor tuti, hogy gazdagabb lesz pár karmaponttal.

A karácsonyi ajándékcsomagok általában prémium csokoládé, tea, méz és egyéb édességek köré épülnek. Akik édesszájúak, azok örülnek a minőségi csokinak, akik téli fogyókúrán vannak, esetleg nem ehetnek cukrosat, azoknak a tea okoz örömöt. De vannak már cukormentes, tejmentes és gluténmentes édességek is. 

Az alkoholtartalmú italoknak sokan örülnek, de sokan vannak, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Itt is segíthet, ha alkoholos és alkoholmentes csomagokat alakít ki. Ha tartalmaz alkoholt a csomag, akkor valamilyen nívós vörösborral, esetleg Tokaji Aszúval arathat sikert. Pálinkát is szoktak csomagba kérni, de azért érdemes a hölgyekre is gondolni, és ellensúlyozni a töményet mondjuk pezsgővel, proseccóval. 

Ha alkoholmentes a csomag, akkor se kell lemondania az italokról: teával, kávéval vagy épp szörpökkel tudja ellensúlyozni az alkoholos nedük hiányát.

. .

Ajándékcsomag típusok

Alkalmazottaknak és üzleti partnereknek más jellegű ajándékcsomag dukál, és sok cég a kiemelkedően jól teljesítő alkalmazottakat is értékesebb csomaggal díjazza. A csomagok értéke átlagosan 4 000 forint és 15 000 forint között mozog, a rendelések többsége ilyen csomagokból áll. Vezetőknek, felsővezetőknek, kiemelt alkalmazottaknak 25 000 - 50 000 forint értékű prémium csomagokat rendelnek. Persze e fölött is van kínálat, de ezeket már tényleg csak azoknak rendelik meg, akik egy évben legalább 13-szor vitték el "a hónap dolgozója" címet... 

Mostanában van egy viszonylag újkeletű megoldás is: amikor egy-egy irodának, részlegnek küldenek egy vagy két nagyobb bőségkosarat. Ha egy külsős munkacsoportnak szeretnénk köszönetet mondani egy projektmunkáért, szintén jó megoldás lehet egy, esetleg két-három, nagyobb értékű, szépen összeválogatott karácsonyi kosár. 

. Céges karácsonyi bőségkosár.

A céges karácsonyi ajándékcsomagok megrendelésének időzítése

December elején-közepén sok cég szembesül azzal, hogy végösszegben akár több milliós rendelésre sem találnak ajándékküldő szolgálatot. Mi az oka annak, hogy senki nem tud segíteni nekik? 

Nos, egy átlagosnak mondható, 100-1000 db céges ajándékcsomagból, valamint további 10-20 db drágább, felsőkategóriás terméket tartalmazó csomagból álló megrendelés teljes adminisztrációja, logisztikája és becsomagolása nagyjából 2-4 hetet vesz igénybe. Egy utólagos üdvözlőkártya hozzáadása, esetleg az egyik termék vagy a csomagolás logózása esetén ez akár 4-5 hétre is kitolódhat. 

És akkor még nem beszéltünk azokról az előre nem látott szituációkról, amikor a kereskedő utólag jelzi, hogy a nem megfelelő nyilvántartásuk miatt kifogytak egy termékükből, és leghamarabb a következő év februárjában tudják pótolni. Borul minden… 

. Céges karácsonyi ajándék rendelés buktatók.

Egy ilyen késői megrendelésnek rengeteg kockázata van az ajándékküldő szolgálat és a kereskedő részéről is, így csak az vállalja be, akinek még nincs komolyabb tapasztalata a területen. Ha mégis tapasztaltabb cég vállalja be, annak csak egy oka lehet: olyan felárat kérnek, hogy sokat látott díjbirkózó férfiak is menten elájulnak. 

Ha ebben az évben Ön a szerencsés, akit megbíznak ezzel a nemes feladattal, akkor ne húzza az időt túl sokáig, legkésőbb október végéig keresse meg a főnökét a listaárakkal. Ha igazán el akarja kápráztatni, akkor mennyiségi kedvezményekkel menjen. 

Figyeljen arra, hogy a túl korai, augusztus végi, szeptember eleji időzítés szinte biztosan kudarcba fog fulladni a nyaralások, az iskolakezdés és az utolsó üzleti negyedévre való felkészülés miatt. A túl késői, november közepi időzítés amiatt nem jó, mert a főnökénél lehet, hogy sikerrel jár, de mire odaér az ajándékküldő szolgálatokhoz, csak széttárják a kezüket, vagy jön a feláras ajánlat. 

Ha jól akar időzíteni, legkésőbb szeptember közepén kezdjen el nézelődni a neten, és kérjen be pár ajánlatot. A megbízható cégeket onnan ismeri fel, hogy 2-3 napon belül válaszolnak, és fényképes ajánlatot adnak. Így október közepére, de legkésőbb október végére egy patent, mennyiségi kedvezménnyel bebiztosított ajánlatot tud a főnöke asztalára tenni. És addig ne is tágítson, amíg 2, azaz két munkanapon belül rá nem bólint az ajánlatra... Vagy utasítsa vissza, még az is jobb, mint ha csak halogatja a döntést, mert akkor tud tovább nézelődni, ötleteket gyűjteni.  

Ezt követően nincs más dolga, mint hogy lehetőség szerint elhárítsa az összes utólagos kérést, és bevasalja a teljesítést annál a cégnél, akivel leszerződött. De ez utóbbival már nem lesz túl nagy gondja, ha a megfelelő társaságot választotta. Például az Ajándékcsomagom csapatát! 

Még egyszer a lényeg: legkésőbb október végéig legyen 1 vagy 2 ajánlata a céges karácsonyi ajándékokra, és  utána már jöhet is a megrendelés!

. Sikeres céges karácsony.

Tárolás, szállítás, garancia

Adja magát a kérdés, hogy mi történik a csomagokkal, amiket október végén rendel meg? Nos, a legtöbb erre specializálódott cég a rendelés felvétele után összeválogatja a termékeket, elvégzi a csomagolást, majd egy erre rendszeresített raktárban vállalja a tárolást. Egészen addig, amíg el nem jön a szállítás ideje. Romlandó tételeknél (pl. bejgli, kézműves desszertek stb.) jobb, ha előre megbeszélik a tárolás mikéntjét. Csak a biztonság kedvéért, mert erre is szokott bejáratott megoldás lenni. 

Bár mindenkinek az a jól felfogott érdeke, hogy figyeljen a sérülésmentes kiszállításra, sajnos néha becsúszik egy hiba, és az esetek 0,1%-ban sérült termék lehet egy-egy céges karácsonyi ajándékcsomagban. Ezt általában szó nélkül kicserélik egy ugyanolyan, vagy ha éppen kifogyott termékről van szó, akkor egy helyettesítő termékre. Ha más nem, akkor a sérült termék értékét levonják a végösszegből, vagy ha már volt fizetés, akkor visszautalják a pénzt. 

Külföldi üzleti partnernek szállítás?

Mi a helyzet, ha olyan külföldi üzleti partnerről van szó, akinek mindenképp szeretné kifejezni elismerését és tiszteletét a cég egy karácsonyi ajándékcsomaggal? Kereshet az adott országban ajándékküldő szolgálatot, vagy az itthon összeállított csomagot kiküldheti csomagküldő szolgálattal esetleg postával (ezt tényleg csak a végső esetben). 

Vagy...?! Vagy megbízhatja azt a hazai ajándékküldő szolgálatot ezzel, akik amúgy is intézik a karácsonyi ajándékcsomagokat a szervezetének. Egy kicsivel lehet, hogy több lesz a kiszállítási díj, de összességében még így is takarékosabb lesz a megoldás. Ráadásul nem kell több céggel tartania a kapcsolatot: idővel és ráfordított energiával is jobban jön majd ki a végén. (Bizony, az ajandekcsomagom.hu is foglalkozik céges karácsonyi csomagok külföldre rendelésével, majdnem az összes EU-országba.)  

. Céges karácsonyi csomag szállítás külföldre.

Céges karácsonyi ajándék rendelés - konklúzió

Egy profi ajándékküldő cég készséggel fog segíteni a céges karácsonyi ajándék rendelés legapróbb részletében is. Ha kell, ajánlanak népszerű, bevált ajándékcsomagokat. Ha teljesen egyedi összeállításra van szüksége, akkor abban fognak támogatni. És akkor sem fogják elengedni a kezét, amikor a csomagolásra kerül sor. Nyugodtan rájuk bízhatja a tárolást és a csomagolást is.

Egyetlen dologra kell figyelnie, mégpedig arra, hogy időben kezdjen el nézelődni, és a rendelést legkésőbb október közepéig-végéig adja le! Így komolyabb mennyiségi kedvezményre számíthat, és nem kell majd az utolsó hetekben, pánikszerűen, kétszer olyan drágán, fele olyan jól kinéző csomagokkal vesződnie.  

Ne feledd: a karácsonyi termékeken túl nőnapi, névnapi és egyéb alkalmakra is lehet ajándékküldő szolgáltatót igénybe venni!

Az oldal tetejére